КОНКУРС ЗА СТИХОТВОРЕНИЕ с елементи от фантастичния жанр на тема МЕЧТАТЕЛИ с подтема ФАНТАСТИЧНАТА СОФИЯ


Организаторите на националната среща на любителите на фантастиката „Булгакон 2024“ обявяват

КОНКУРС ЗА СТИХОТВОРЕНИЕ

с елементи от фантастичния жанр

на тема

МЕЧТАТЕЛИ

с подтема

ФАНТАСТИЧНАТА СОФИЯ

УСЛОВИЯ НА КОНКУРСА

1. Изпращайте своите стихове на адрес: bulgaconkonkurspoetry @ gmail . com

2. Срок за получаване на стихотворенията: 31 юли 2024 г., 23:59 ч. българско време.

3. Тема и подтема на конкурса: Мечтатели / Фантастичната София.

Приоритет при оценяването ще получат стихотворенията, в които темата и/или подтемата имат важно значение за съдържанието, но до участие ще бъдат допускани всички стихове, изпълняващи останалите условия на конкурса.

4. Език: български; азбука: кирилица.

5. Обем на стихотворенията: до 25 стиха и до 200 думи (според брояча на Microsoft Word или Libre Office, включително заглавието).

6. Формат на файла: doc, docx, odt или rtf. Препоръчително е шрифтът да е Times New Roman или Courier, размер 12.

7. Брой творби: Допуска се по едно стихотворение от автор. Стихотворение, написано в съавторство, се смята за едно участие на всички съавтори.

8. Допълнителни изисквания: Стиховете трябва да са авторски, непубликувани под каквато и да е форма (нито като текст на хартия или в Интернет, нито като аудио/видео). Не се допускат стихотворения, спечелили други конкурси, дори да не са публикувани.

9. В конкурса нямат право да участват със свои творби членовете на журито, както и всички участващи в организирането и координирането на конкурса.

10. Съдържание на имейла, изпратен за участие в конкурса:

а) заглавие на имейла: „За поетичния конкурс“;

б) тяло на имейла (на отделни редове):

– заглавие на стихотворението/стихотворенията;

– трите имена на автора/ите;

– имейл за контакт;

– град или населено място;

– точен адрес;

– телефон.

в) прикачен файл: той трябва да е в един от разрешените формати (doc, docx, odt или rtf) и трябва да съдържа единствено заглавието и текста на стихотворението. Включването на личните данни в прикачения файл води до дисквалификация.

11. Посочените изисквания (вкл. по отношение на анонимността на стихотворенията) следва да бъдат спазвани от участниците до оповестяването на резултатите.

Стихове и участници, неизпълняващи гореизброените задължителни условия, не се допускат до участие в крайното класиране.

Оценяване на творбите: Конкурсът е анонимен; четенето и оценяването се извършват от жури. Членовете на журито ще разполагат само със заглавията и текстовете на стихотворенията, изпращани им от администратор, който единствен ще има достъп до личните данни на участниците. Оценяват се литературните и идейните качества на творбите. Класирането се извършва по общи оценки, получени чрез отчитането на индивидуалните оценки от всички членове на журито. По общо съгласие на членовете на журито се допуска отличаване на стихотворения и извън наградния фонд на конкурса.

Публикации на творбите: Авторите запазват изключителните права върху своите стихове. С изпращането на стихотворенията авторите се съгласяват да предоставят на организаторите на „Булгакон 2024“ правата за еднократна публикация на стихотворенията в сборник (електронен и/или хартиен) или в сп. „Тера фантастика“. Други публикации на творбите, например като аудиоподкаст, ще се правят само с разрешение на авторите.

Резултати от конкурса: Заглавията на наградените и отличените творби ще бъдат обявени по време на „Булгакон 2024“ (21–23.09.2024, София).

Награден фонд: Ще бъдат присъдени три парични награди за отличените от журито стихотворения, както следва:

– Първа награда – 75 лв.

– Втора награда – 50 лв.

– Трета награда – 25 лв.

Допуска се неприсъждане на съответна/и награда/и, в случай че по преценка на журито никой от допуснатите до участие в конкурса не е получил достатъчно висока оценка.

Желаем успех на всички участници и с нетърпение очакваме да прочетем вашата поезия!

„Булгакон 2024“ се реализира с подкрепата на „Столична община“.

* * *

Повече информация за ежегодния фестивал на любителите на фантастиката у нас Булгакон може да намерите тук: https://www.bulgacon.org/

Страниците на последните два фестивала, които се проведоха в Кърджали и в Пловдив, се намират тук: 2022 – https://www.bulgacon.org/%D0%BF%D1%80%D0%B5%D0%B4%D0%B8%D1%88%D0%BD%D0%B8-%D0%B8%D0%B7%D0%B4%D0%B0%D0%BD%D0%B8%D1%8F/%D0%B1%D1%83%D0%BB%D0%B3%D0%B0%D0%BA%D0%BE%D0%BD-2022 и 2023 – https://www.bulgacon.org/%D0%BF%D1%80%D0%B5%D0%B4%D0%B8%D1%88%D0%BD%D0%B8-%D0%B8%D0%B7%D0%B4%D0%B0%D0%BD%D0%B8%D1%8F/%D0%B1%D1%83%D0%BB%D0%B3%D0%B0%D0%BA%D0%BE%D0%BD-2023

Изданието на фестивала, фензин „Булгакон“, е достъпен в електронен вид тук за 2022 – https://drive.google.com/file/d/15SnNBwoR0QKSvajB45mjUoUBuZGIoekI/view и тук за 2023 – https://drive.google.com/file/d/1sgVtTqvCHjHmQ5R9WcBxyEbFqT5ZfNTW/view

Видеозаписи от последните фестивали са достъпни тук: за 2022 – https://www.youtube.com/watch?v=31bL0RqbNRA&list=PLykLuUb8oMZLfGn0uxMeiqU5nCRwGJAjy и за 2023 – https://www.youtube.com/watch?v=yWUkBm0HfJs

* * *

Leave a comment

Filed under Uncategorized

Leave a comment