Daily Archives: June 8, 2024

In memoriam: Уйлям Ръсел (19.11.1924-3.06.2024). Какви учители имаше едно време!


Преди няколко дни ни напусна британският актьор Уйлям Ръсел, известен преди всичко с ролята си на Ян Честъртън – един от първите спътници на доктор Кой от далечната 1963 година. Удобно за сценария, героят му е учител, но за това – по-късно.

Ръсел има дълга кариера и макар никога да не достига звезден статус, оставя името си в ред знакови филми като The Man Who Never Was (1956), The Great Escape (1963) и Supermen (1973). Отличава се със силно присъствие и когато е необходимо – емоционална игра. Ръсел е родоначалник на актьорска династия – синът му игра в първите филми за Хари Потър и в телевизионни сериали. А самият Ръсел се прослави допълнително с това, че 57 години след като напусна сериала „Доктор Кой“, през 2022 година се завърна за да изиграе още веднъж ролята на Честъртън и това е рекорд за най-дълго прекъсване между две появи на актьор в една и съща роля.

Смъртта на Ръсел несъмнено е трагедия за семейството му и за феновете на сериала, особено като се има предвид, че той поддържаше връзка с любителите на „Доктор Кой“ и се появяваше на фестивали. Но тя е и повод да си припомним, че той, заедно със сценаристите Антъни Кобърн, Тери Нейшън, Джон Лукароти, създадоха една забележителна традиция, която и до днес е жива в новите серии за Доктора: сред спътниците на главния герой се срещат Учители, от онези, за които тази дума трябва да се пише с главна буква, които предизвикват уважение, точно както много от селските Даскали от епохата на българското Възраждане. По-късно, от уважение към тази традиция, сценаристите от новата епоха се погрижиха да видим отново същото училище, в което според сценария работеха героите на Ръсел и неговата колежка Жаклин Хил, която играеше другата спътничка на Първия Доктор.

Ръсел си отиде, но сериалът остава, заедно с неспокойните и търсещи герои Ян Честъртън и Барбара Райт (героинята на Хил), които не търпяха несправедливости и се стремяха винаги да постъпват честно.

Това не е само на кино – такива училите има и в живота, имал съм късмет да се уча при няколко. Не са много но ги има. Г-жа Нучева от Кърджали беше от тях.

Мир на праха му!

Повече за Уйлям Ръсел може да се прочете тук: https://en.wikipedia.org/wiki/William_Russell_(English_actor)

Други фенове вече са сглобили видеа в негова чест:

Leave a comment

Filed under Uncategorized