Daily Archives: June 3, 2024

Чанге-6 кацна на обратната страна на Луната (видео от кацането с чудесна музика)


Китайската автоматична станция, която излетя на 3.05.2024, кацна на обратната страна на Луната на 1.06.2024. Видео от кацането (с прекрасен избор на тематична музика):

Около 0:47 се вижда как станцията „виси“ над района на кацане.

Главната цел на мисията е да върне на Земята лунна почва. Типично за китайците, няма много информация за хода на мисията или информацията идва със закъснение, но с оглед на неуспешните опити с други станции, кацането в зона извън пряката видимост от Земята, само по себе си е успех. Според слуховете отклоненнието от планираната точка на кацане е около 17 км.

Част от сложностите на мисията идват от характера на задачата – да се изследва частта от Луната, която е невидима от Земята. За да „общуват“ със станцията китайците първо изпратиха специален комуникационен спътник. Пътьом станцията занесе до Луната пакистански наноспътник, а на борда си има френски, италиански и шведски прибори.

Планирано е станцията да вземе проби по два начина – да загребе от няколко места на повърхността и да „изкопае“ с бургия от известна дълбочина. Обяснение как ще се случи (или може би вече се е случило) това може да се види тук:

По-трудната част от мисията предстои – това включва изстрелване от лунната повърхност след взимането на пробите, среща и автоматично скачване с възвращаемия апарат, влизане в земната атмосфера по метода на „подскачането“ (което е доста сложна процедура; обяснение с пример от „Аполо“ тук:

) и накрая – да бъде намерен спускаемия апарат в Монголската пустиня.

Повече за станцията Чанге-6: https://en.wikipedia.org/wiki/Chang%27e_6

Leave a comment

Filed under astronomy, космонавтика, технология, science