Писателят-фантаст от ДБФ Александър Карапанчев с награда на „Цитаделата“ за Български автор на годината


В събота вечерта станаха известни двайсетите, юбилейни награди на Националния клуб за фентъзи и хорър „Ц и т а – д е л а т а“. Те бяха обявени от водещата на церемонията Ивета СТАНИСЛАВОВА и отидоха при редица родни и чуждестранни творци, творби и персонажи в необятното поле на фантазията.

Сред отличените се оказа и един член-основател на клубовете за фантастика „Златното перо“ и „Иван Ефремов“, член (а през периода 2011-20 г. и секретар) на Дружеството на българските фантасти Тера Фантазия и член на Управителния съвет при сдружение „Сборище на трубадури“. За да узнаете кой е той, днес поместваме кратък откъс от подробния и твърде живописен репортаж на Александър ДРАГАНОВ:

< … Категориите до финала започнаха застрашително да намаляват, когато стигнахме до едно от най-старите ни отличия, за Автор на годината. В тазгодишното му издание за него спориха майсторите Акиф Пиринчи за поредицата „Котки“, Емили Рода за приказното фентъзи „Походът на Делтора“, Скот Мариани за трилърите за суперагента от британските специални части „Бен Хоуп“. Преди да научим кой от тях печели, наградихме Александър Карапанчев с отличието за Български автор на годината. Това е голям успех за легендарния български фантаст, който коментира пред клуба:

Привет и от мен – Александър Карапанчев! Радвам се, че имам толкова хубав повод да се присъединя към тази млада и интересна аудитория, истински влюбена в Нейно величество Фантастиката.

Отдавна и редовно следя сайта „Цитаделата“ и от него се информирам всекидневно за разнообразни прояви, свързани със супержанра на въображението. А ето че сега, благодарение на Националния клуб за фентъзи и хорър, самият аз се превръщам в новина тук!

Благодаря от сърце и душа, че съм избран за Български автор на годината. За мен тази награда е не само висока чест, но и активна отговорност. И не на последно място: това, че съм посочен с гласовете на млади фенове и творци, ми подсказва, че те протягат ръка за сътрудничество към по-възрастните си събратя во фантастике. Привършвам с пожеланието през Новата 2021 година фантастична България да излезе на по-широк международен друм! >

По-подробно за всички отличени от НКФХ „Цитаделата“ можете да прочетете ей тука – https://citadelata.com/%d0%b4%d0%b8%d1%81%d0%bd%d0%b8-%d0%b4%d0%be%d0%bc%d0%b8%d0%bd%d0%b8%d1%80%d0%b0%d1%85%d0%b0-%d1%81-%d1%86%d0%b0%d1%80-%d0%bb%d1%8a%d0%b2-%d0%b8-%d0%bc%d0%b5%d0%b6%d0%b4%d1%83%d0%b7%d0%b2/.

Накрая нека използваме неръждаемата формула: „Честито на наградените и да почерпят!“, и да си пожелаем 2021-ва да бъде по-здравословна и още по-благодатна за творчески изяви.

Грамотата:

Leave a comment

Filed under Bulgaria, bulgarian science ficiton, Bulgarian speculative fiction, България, Литературен конкурс, литература, научна фантастика, horror, фентъзи, science fiction

Leave a comment